3 tips til bedre balance i boligen

For mange boligejere er det essentielt, at deres hjem giver dem de optimale rammer til at trives og lade batterierne op.

Men hvordan skaber man egentligt en bolig, hvor der er balance og plads til netop at genoplade? Læs med her.

Lyd

Mange boligejere kæmper med støj i deres bolig. Der findes flere former for støj, da der både kan være tale om udefrakommende støj eller dårlig akustik inde i boligen.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har for meget støj i din bolig, så kan man faktisk nemt downloade en decibel-app til sin smartphone og måle støjniveauet.

Er der for højt niveau af støj eller er der en virkelig dårlig rumklang i boligen, kan det blive meget generende og påvirke trivslen i eget hjem. Mange investerer derfor i akustikregulering, som gør det muligt at enten lydisolere eller lydregulere. Forskellen findes i, hvorvidt man arbejder i at reducere bygningens evne til at udbrede lyden ? så man f.eks. ikke bemærker støj fra en nærtliggende vej eller musik fra et anlæg, der spiller i rummet ved siden af.

Lydregulering er derimod en disciplin, hvor man ændrer på rummets udformning. F.eks. ved at gøre overfladerne blødere, så de ikke kaster lyden rundt i lokalet.

Da mange mennesker er sensitive overfor støj og lyd, kan det være en god investering at få en ekspert til at hjælpe med at gøre ende på støjen.

Lys

Når man taler om lys i boligen, findes der både kunstig oplysning og sollys. Den kunstige oplysning bør bestå af LED-pærer, som er billigere i drift, men også lysets styrke skal overvejes, da det er vigtigt for vores helbred. Nethinden modtager ganske enkelt mindre lys med alderen, hvilket gør det nødvendigt med kraftigere belysning til ældre.

Ligeledes skal man ? ung som gammel ? tænke over, hvordan lyset spiller sammen med rummet. F.eks. er kraftigere lys glimrende til et arbejdsværelse, mens soveværelset har bedre af et blødere skær med en behagelig farvetemperatur, som får os til at slappe bedre af.

Sollyset spiller naturligvis den største rolle for helbred og humør. Derfor er det vigtigt at få kontrolleret hjemmets lysindfald og få kastet naturligt dagslys ind i rummene. At have godt med sollys er ikke bare vigtigt for kroppen, men kan føre til lavere forbrug af varme og el.  

Ventilation

Foruden at tænke i lyd og lys, skal ventilationen overvejes nøje i hjemmet. Den naturlige ventilation foregår ved at skabe en god luftgennemstrømning ved at åbne for døre og vinduer, og desuden kan luftskakte og ventiler i vinduer o.l. være en god ide at installere i særligt bryggers og badeværelse. Årsagen er, at der her bliver badet, tørret tøj etc., hvilket skaber en større koncentration af fugt.

Netop den højere grad af fugt i disse miljøer kan i værste tilfælde føre til problemer med råd og fugt, hvis ikke den naturlige ventilation er tilstrækkelig. Der kan derfor i nogle tilfælde være behov for at installere mekanisk ventilation, som suger den gamle ?forurenet? luft ud og tillader ny frisk luft at strømme ind.