Almindelige Mennesker har også Glæde af Skyen

Man skal ikke have overhørt mange forretningsfolk tale om virksomhedens fremtid for at have hørt snak om ?skyen? eller ?cloud?. Det er noget der konstant bliver bragt op, og det på trods af, at meget få reelt ved hvad begrebet dækker over. Det er bare det sidste nye: en teknologisk bølge som man er nødt til at springe på, hvis man vil klare sig. Men vi almindelige mennesker kan bare ignorere alt det teknologi-snak, kan vi ikke?

Måske: men som med så meget andet, så tror jeg at ting der hjælper forretninger med at klare sig bedre, også kan lære os noget om, hvordan vi kan klare os bedre. Altså hvordan vi bliver mere glade, har flere oplevelser, lærer nye ting, når flere mål og så videre. Mennesker og virksomheder har trods alt det tilfælles, at de begge to forsøger at nå visse mål, og med sikkerhed vil møde udfordringer på vejen. Det er ikke sikkert at forretningens værktøjer kan bruges direkte i vores hverdag ? men måske vi kan tage koncepterne, gøre dem mere abstrakte, og finde praktiske forbedringer til vores eget liv.

For at kunne gøre dette må vi først få en idé om, hvad ?skyen? eller ?cloud? dækker over i en virksomhed. Det handler i bund og grund om, at der nu er virksomheder der har specialiseret sig i, at stille servere ? særligt kraftige computere ? til rådighed for virksomheder. Før i tiden var en virksomhed nødt til selv at sætte computere op og hyre dyre IT-folk til at vedligeholde alting og holde det kørende. Det var dyrt og tog fokus væk fra det, som forretningen rent faktisk specialiserede sig i. Takket være skyen behøver en virksomhed ikke længere have servere stående, og behøver heller ikke bekymre sig om, at holde dem kørende: alt det bliver håndteret af en ekstern virksomhed, der sørger for det hele. Virksomhedens servere står altså langt væk fra kontoret: men det er lige meget, for det er ikke noget virksomheden behøver at bekymre sig om. De bruger dem blot på samme måde som før ? bare uden en masse hovedpine.

Vi almindelige mennesker har ikke servere stående hjemme i køkkenet, og har derfor umiddelbart ikke brug for at flytte noget ud i skyen. Men hvad hvis vi gør det lidt mere abstrakt ? er der noget vi før var nødt til selv at håndtere og vedligeholde, men som vi nu kan udlicitere til en tredjepart over internettet, uden at det ændrer det store for os?

Det er der helt sikkert! Vi behøver ikke længere at holde styr på, og løbende opdatere, en papir-kalender for eksempel. Nu er vores kalender digital og ligger på internettet: vi har altid adgang til den, og behøver ikke huske at få den med. Samtidig kan andre ligge ting ind i din kalender, uden at du manuelt skal sidde og skrive det ind.

Information og viden er en anden ting vi kan lægge ud i skyen. Før var du nødt til at låne bøger på biblioteket og grave information ud, hvis du eksempelvis ønskede at forstå hvordan gæld fungerede, og hvad du kan gøre for at komme ud af den. Men nu er der hjemmesider som Pricecloud, der har gjort benarbejdet for dig, og stiller konklusionerne til rådighed for dig. Vi helt almindelige mennesker har altså også glæde af skyen ? blot i en anden form.