Denne Type Ferie Fortrækker Danskerne over Alt Andet

Hvis du en dag modtog et brev med posten, og der i det brev stod, at du havde vundet en gratis ferie, så ville du være glad, ikke? Du ville nok juble, dele den gode nyhed med din familie, og så straks begynde at pakke kufferten. Men hvis ferien var helt efter dit eget valg, hvilken type ferie ville du så være i gang med at pakke til?

Man skulle tro at alle mennesker ville pakke til noget forskelligt. Vi går jo så meget op i vores individualitet, og at vi skal acceptere alle for dem de er. Det er smukt når man kan finde sig selv, og være sin egen herre, frem for bare at følge flokken. Men når det kommer til ferier, så er vi åbenbart utroligt ens. En spørgeskema-undersøgelse har nemlig vist, at stort set alle danskere ville foretrække en badeferie, hvis de kunne vælge helt frit.

Vi danskere tager selvfølgeligt på mange forskellige slags ferier: nogle tager på skiferie, andre går på opdagelse i fjerne egne og nogle helt tredje bestiger bjerge i Østrig. Men det viser sig, at den primære grund til vi tager på disse typer ferier er, at vejret ikke altid egner sig til en badeferie. Hvis der var sol og sommer året rundt, så ville de fleste danskere foretrække at pakke deres badetøj og så tage af sted på en badeferie med sol og strand.

Det er selvfølgeligt ikke umuligt, at vi kunne blive trætte af at tage på badeferie hele tiden, hvis det var en praktisk mulighed. Det er sandsynligt at man af og til ville have lyst til en skiferie eller noget andet, der ikke handlede om at ligge på stranden hele dagen. Men noget der er helt tydeligt ud fra undersøgelsen er, at størstedelen af ferie ville være badeferier i sådan en utopisk verden.

Det store spørgsmål er selvfølgeligt, hvorfor vi danskere er så vilde med badeferier. Det kan sådan en undersøgelse desværre ikke i sig selv give et klart svar på: ofte kan vi jo ikke engang selv sætte ord på vores præferencer. Men det virker meget sandsynligt, at det handler om en kontrast fra vores hverdag. Når vi endelig har fri fra arbejde, så vil vi gerne placere os selv et sted ? både fysisk og mentalt ? der er så langt væk fra det, vi er vant til, som muligt. Det danske klima er typisk ikke særligt bade-venligt: vi har måske 30-40 dage samlet hvert år, hvor det giver mening at have badetøj på. Vi er vant til kolde, regnfulde dage, hvor vi er fanget på et mørkt kontor. Når vi endelig kan slippe væk fra dette, så vil vi helt væk: til et varmt sted, med skyfri himmel og mulighed for at hoppe i en bikini eller badedragt, og virkeligt nyde livet.