Ekspert Besvarer de Oftest Stillede Spørgsmål om Energimærkningen

Der er mange ting man skal have styr på når man sælger eller køber en ny bolig. Det kan desværre være ganske uoverskueligt, og det er ikke så heldigt, når nu det er så vigtigt at gøre alting rigtigt. En bolig koster mange penge, så hvis man ikke får alting gjort helt korrekt, kan det altså være noget der har store økonomiske konsekvenser. For at hjælpe bolig-købere og -sælgere med at bevare overblikket og få gjort tingene rigtigt har vi arrangeret interviews med eksperter indenfor de forskellige områder. I denne artikel har vi talt med Dines Ulstrup der ved alt hvad der er værd at vide omkring energimærkningen af boliger i Danmark. Før interviewet lavede vi en spørgerunde blandt folk der stod overfor enten at skulle købe eller sælge en bolig, og samlede en liste over de oftest stillede spørgsmål de havde omkring Energimærkning. Spørgsmål og svar er samlet herunder.

Spørgsmål #1: Hvad er energimærket overhovedet?

De fleste tænker straks på køleskabe og andre hårde hvidevarer når de hører ordet ?Energimærke?. Hvad i alverden har det at gøre med boliger? Ifølge Dines er det faktisk i bund og grund det samme koncept. Et energimærke på et køleskab fortæller dig hvor energi-effektivt køleskabet er: hvis det bruger meget strøm på at holde dine fødevarer kolde, så får det en dårlig ?karakter? på energimærkningen. Det samme gør sig gældende for en bolig: hvis det kræver meget energi at holde din bolig kørende, så afspejler det sig i Energimærket. Er boligen derimod rigtigt godt isoleret og energi-effektiv, så får det en flot A-karakter på Energimærket.

Spørgsmål #2: Hvad kan man gøre ved en dårlig energimærkning?

Hvis det hjem du er ved at sælge, eller overvejer at købe, ikke har en tilfredsstillende energimærkning, så er der råd at hente. Dines fortæller nemlig, at der med Energimærket altid følger en Energi-rapport udfærdiget af en bygningssagkyndig. Denne rapport indeholder en detaljeret forklaring af hvorfor boligen har fået den Energimærkning den har og en række forbedringsforslag der kan forbedre boligens energiforbrug og derved resultere i en bedre karakter på Energimærkets skala.

Spørgsmål #3: Hvilke karakterer er der i Energimærket?

Energimærket kører ikke med 12-tals skalaen som man gør i skolerne nu om dage, og den bruger heller ikke den gamle 13-tals skala. Det er derimod en skala baseret på bogstaver. Den bedste karakter er A og den dårligste karakter er G.

Spørgsmål #4: Er energimærket nødvendigt?

Mange spørger om det er nødvendigt at have et energimærke på en bolig før den kan sælges. Det kommer an på typen af bolig der er tale om. Kolonihavehuse, sommerhuse og lignende behøver ikke at have et energimærke. Ejerlejligheder, familiehuse, andelsboliger og lignende skal dog, og det er lovpligtigt at disse har et energimærke hvis de sættes til salg.