Hemmeligheden til Lykke er at Stå Ved Dine Følelser

Vi hører hele tiden, at danskerne skulle forestille at være verdens lykkeligste folk. Det er jo alt sammen meget godt, men hvad hvis man ikke er lykkelig? Det er da ekstra deprimerende at vide, at alle andre åbenbart er helt på toppen, og man er en af sjældenhederne der bare ikke kan finde de gode følelser frem. Vi har nok alle en idé om, at den slags undersøgelser nok måler en meget overfladisk form for lykke, og derfor ikke bør tages alt for seriøst ? men det fungerer alligevel som ekstra pres for at ?gøre? os selv lykkelige.

Men kan man overhovedet det? Er lykke virkeligt noget man bare kan opbygge ved at gøre nogle bestemte ting? Uanset hvad svaret er til det spørgsmål, så er det i hvert fald tydeligt, at rigtigt mange prøver. ?Hvordan bliver jeg lykkelig?? er et af de mest stillede spørgsmål hos psykologerne, og hos verdens største søgemaskine: Google. Lykke er blevet det mål alle stræber efter, og vi stiller ikke engang spørgsmål ved, om det giver mening at have det som mål. Selvfølgeligt er lykke målet ? ikke? Det er i hvert fald det, vi får at vide, allerede som børn.

Så vi gør en helt masse ting for at blive lykkelige. Vi dyrker en masse motion ? ikke fordi vi nyder det, men fordi vi har læst, at det burde gøre os lykkeligere. Vi tager på børnevenlig camping i Nordjylland ?  ikke for at nyde tiden med vores bedre halvdel og børn, men fordi vi har hørt, det skulle gøre os lykkelige. Selvom alle kæmper for at finde lykken, så er der ikke rigtigt nogen, der kan fortælle dig hvordan du opnår den. Hvordan kan alle 7 milliarder mennesker på jorden være i gang med den samme søgen, og så ikke kunne præsentere en nem opskrift på, at blive lykkelig?

Jeg mener at have fundet svaret. Lykke er nemlig en sjov konstruktion. Det jeg har fundet ud af er, at hemmeligheden til lykke er at stå ved dine følelser. Mange hører det svar, nikker lidt forsigtigt, og undrer sig så over, hvordan det fungerer i praksis. For lykke er jo en følelse. Hvordan kan man føle lykke ved at stå ved de andre følelser? Burde man ikke i stedet skubbe de andre følelser væk, så der er plads til lykke?

Men nej, det er lige nøjagtigt det, alle andre forsøger at gøre. De forsøger at ignorere eller skille sig af med alle andre følelser, i håbet om, at kun lykke vil stå tilbage. Men det er ikke sådan lykke virker. Lykke er derimod et produkt af, at have adgang til alle de forskellige følelser, som livet kan byde på. Hvis du ikke kæmper imod dem eller fordømmer dem, så kommer lykken tættere på. I det øjeblik du fuldt ud kan acceptere det du føler lige nu, så vil selv de mest negative følelser holde op med at gøre dig ulykkelig. Og det er manglen på ulykke ? ikke manglen på følelser ? der skaber lykke.