Sådan Finder du Modet til at Tage på Efterskole

Der er rigtigt mange unge mennesker, der går rundt med en lille overvejelse om, måske at tage på efterskole når tiden kommer. Det giver god mening, da der er rigtigt mange forskellige ting,, der kan tiltrække én ved efterskoler. For nogle handler det om, at de føler et behov for nogle nye omgivelser eller at have nogle andre mennesker omkring sig. Der er også dem, for hvem det handler mest om, at efterskolerne ofte tilbyder andre former for udvikling og læring end den typiske grundskole. Det sociale element kan også virke tiltrækkende, specielt hvis man har venner eller ældre søskende, som har talt varmt om deres egne oplevelser ved at være på efterskole.

Men disse motiverende faktorer er ikke altid nok til, at folk tager springet. Der er nemlig en masse ukendte faktorer, som kan gøre det til en skræmmende beslutning at tage. Når vi prøver på rationelt at træffe en beslutning, så sker det typisk ved at opveje de positive og de negative sider. Hvis man ser, eller hører om, en enkelt positiv ting ved at tage på efterskole, så er det nok til at gøre en nysgerrig omkring den mulighed. Men hvis man ikke er helt sikker på, hvilke negativer der kan ske at være, så er det svært at lave den mentale udregning. Hvis vi ikke kan være sikre på, at det gode opvejer det dårlige, så er det en risikofyldt beslutning.

Samtidig så er alt det, som vi ikke kender særligt godt, helt automatisk skræmmende. Frygt er næsten altid et produkt af usikkerhed. Det er når vi ikke ved, hvordan tingene kommer til at udfolde sig, at vi begynder at føle angst og frygt. Dette går selvfølgeligt også ind og farver vores beslutningsproces. Vi ved at der er mindst én positiv ting ved at tage på efterskole, men der er samtidig meget usikkerhed omkring, hvad det ellers indebærer at være på efterskole. Hvis man ikke indsamler mere data, så kan det godt virke som for stor en risiko at løbe, og derfor ender man måske ikke med at træffe beslutningen om at starte på efterskole. Når vi er usikre, så kommer vi nemt til bare at fortsætte af den vej, vi allerede er på. Vi opvejer typisk ikke positiver og negativer ved vores eksisterende beslutning: dem har vi ligesom bare allerede accepteret. Også selvom der måske er ligeså meget usikkerhed der, som der ville være omkring en efterskole.

Det gode er, at det slet ikke er svært, at finde modet til at tage på efterskole. Husk på, at usikkerheden kommer af, at man mangler viden om hvad det vil sige at gå på efterskole. Ved at deltage i efterskolernes dag 2021 kan man hurtigt udvide sin horisont, og gøre det lettere at se sig selv starte på skolen.