Sådan Ville Livet Være Uden Privatliv

Vi har de seneste år set flere og flere tiltag fra politisk side, som indskrænker vores privatliv. De store producenter af operativsystemer til mobiltelefoner, Apple og Google, har været under stigende pres fra den amerikanske regering til, at indbygge ?bagdøre? i telefoner, så de forskellige dele af den amerikanske efterretningstjeneste kan få fuld adgang til at læse alle beskeder modtaget eller sendt, samt alt andet, der ligger på telefonen. Snowden har afsløret hvordan amerikanerne ikke står alene omkring den slags tiltag og masse-overvågning: der er nu dokumentation for hemmelige aftaler på tværs af grænser, imellem de forskellige efterretningstjenester. Selv de danske politikere har aktivt implementeret lovgivning, som fører til overvågning af alt og alle. Logningsbekendtgørelsen betyder eksempelvis at en vis procentdel af al internettrafik i Danmark bliver logget og gemt, så politiet og PET kan kigge det igennem på ethvert tidspunkt ude i fremtiden.

Det hele bliver selvfølgeligt pakket ind i, at det er for vores egen sikkerheds skyld. Selvfølgeligt bliver al denne data kun brugt til at fange de kriminelle, ikke? Det er en flot indpakning, og det er da også lykkedes politikerne at sælge det såvel herhjemme som i andre lande. Med al den frygt for terror og lignende, som fylder nyhedsmedierne, er det ikke nogen overraskelse, at flere og flere er villige til at bytte privatliv for en større følelse af sikkerhed.

Men hvor sikkert er det reelt, at have vores private oplysninger konstant opsamlet og gemt hos diverse regeringer og bureauer? Vi hører om flere og flere hacker-angreb imod store koncerner og regeringer. Selv hvis politiet er ligeglade med hvad du sender i emails, eller kigger på på internettet, så er det ikke sikkert en hacker ikke vil være nysgerrig. Alle disse private oplysninger er guld for enhver, der ikke lader moral holde sig tilbage fra, at afpresse folk for penge eller tjenester. Jo mere der bliver opsamlet, jo mere motivation har hackere for at knække den digitale sikkerhed og få adgang.

Selv hvis de kunne holdes ude, hvor meget kan vi så reelt stole på dem, som allerede har adgang? Det var ganske lovligt at være Jøde i Tyskland før Hitler kom til magten. De havde ?intet at skjule?, og burde vel heller ikke have haft noget imod masse-overvågning, som kun havde til formål at fange kriminelle, vel? Men når magten skifter, så kan ?private? ting fra vores fortid pludseligt betyde store problemer for os, når de falder i de forkerte hænder.

Det bliver en sej kamp, at ændre loven og politikernes tilgang til privatliv og overvågning. Heldigvis er der ting vi selv kan gøre her og nu. Vi kan benytte os af Sikker mail, så vores beskeder er beskyttede af stærk kryptering. Vi kan bruge en VPN der skjuler vores internet-aktivitet fra de fremmede mennesker, der lige nu har politikernes grønne lys for at indsamle oplysninger om den. Vi skal ikke opgive at forandre samfundet: men vi kan heller ikke vente på, at det sker.