Sådan Vurderer du Systematisk en Bolig før du Køber

At købe en bolig er en virkeligt stor opgave. Der er nok ikke særligt mange andre ting i dit liv, hvis nogen, som du kommer til at betale nær så mange penge for, som du betaler for din næste bolig. Det betyder at vi skal tænke os godt om, og ikke kan tillade os at handle på vores mavefornemmelse alene. Hvis vi ender med at købe en bolig, og senere fortryder købet, så er det virkeligt op ad bakke. Der er typisk ikke noget der hedder 14 dages returret når man flytter ind i et hjem, og det er en lang proces at skulle sætte boligen til salg for at købe noget andet. Hvis grunden til man sælger er, at man har opdaget nogle store problemer med boligen, så er det jo endnu sværere at sælge: man kan jo ikke være bekendt at holde det hemmeligt for de eventuelt interesserede købere.

Så det eneste rigtige at gøre er, at gå systematisk til værks med købet af din bolig. Du er nødt til at være sikker på at du har overvejet alle de rigtige ting, og føler dig sikker på, at du vil blive glad for at eje boligen. Hvis der er den mindste usikkerhed omkring noget som helst, så skal du sørge for at afhjælpe den usikkerhed før du skriver under på en kontrakt.

Først er det værd at vide, hvad du ikke skal lade farve din beslutning alt for meget. Det er ganske billigt at købe noget maling, og forholdsvist nemt selv at male vægge og andet. Så hvis farverne i boligen ikke rigtigt er din stil, eller der er noget gammel maling der skaller eller lignende, så bør du ikke tage det alt for tungt. Det er problemer der er til at løse, og det vil hverken koste dig en masse tid eller penge.

Der hvor du virkeligt bør lægge kræfterne i, er hvor uopdagede problemer kan blive til store hovedpiner. Det oplagte sted at starte her, er selvfølgeligt med boligens tilstandsrapport. Du bør ikke nøjes med at læse om dem: bed under fremvisningen af boligen om at se, de problematiske steder der er nævnt i rapporten. Det kan redde dig et meget bedre indtryk af omfanget, end nogle ord og vurderinger i en skrevet rapport.

En anden rapport det er værd at kigge på er Energirapporten. Alle hjem har et energimærke som fortæller dig noget om, hvor lidt eller meget energi boligen forbruger. Det skal du altid huske at tage med i dine overvejelser, da det kan koste dig rigtigt mange penge på sigt, at have en bolig med et højt energiforbrug. Energirapporten indeholder også forbedringsforslag, som du kan overveje at implementere, for at mindske boligens energiforbrug.