Teknologien Hjælper os med at Passe på De Ældre

Det er ikke alle ældre mennesker, der har specielt meget forstand på moderne teknologi, eller en interesse i at sætte sig ind i det. Det er jo helt fair: hvis det ikke er noget, der umiddelbart kan bidrage positivt til deres liv, hvorfor skulle de så spilde tiden på det? Det er jo ikke ligesom med os andre, der er nødt til at følge med i et eller andet omfang, for at kunne følge med i arbejdsmarkedets forventninger om vores evner til at bruge computere og andet teknologi. Selv vores sociale liv er jo efterhånden blevet digitaliseret, og det kan virke helt umuligt at socialisere, hvis man ikke følger med tidens teknologiske trends. Når man bliver ældre, så slipper man for det pres, eller er måske bare bedre til at prioritere tingene og leve i nuet.

Men bare fordi mange ældre ikke aktivt vælger at kaste sig over de seneste gadgets betyder det ikke, at teknologi ikke kan støtte dem på rigtigt mange måder. Specielt når det kommer til at passe på vores ældre, har moderne teknologi vist sig at være rigtig nyttig.

En af de store udfordringer vi har i Danmark er, at ældre mennesker der lider af demens, nogle gange får forvildet sig et sted hen, som de ikke selv kan finde hjem fra. Det er ikke alene skræmmende og farligt for den ældre, men også noget der selvfølgeligt kan påføre både familie og pårørende en masse angst og frygt. Det har dog hidtil ikke været et let problem at løse: de færreste kan bruge hele dagen, hver eneste dag, sammen med deres demente forældre, for at passe på dem. Der er jo både arbejde, børn og fritid der skal passes. Omvendt er der heller ikke nogen der har lyst til at låse de ældre inde: de har jo ikke gjort noget forkert, og skal selvfølgeligt ikke tilbringe deres sidste år i hvad der praktisk talt er et fængsel! Det har dog desværre været de to eneste muligheder, som mange af os har kunnet vælge imellem, i mange år. Men nu er der kommet et teknologisk alternativ: en gps tracker til ældre.

GPS-enheden kræver ikke nogen teknologisk viden eller interesse fra den ældre side: de skal blot bære den på sig. Hvis de bevæger sig udenfor et område, som de pårørende har markeret som ?sikkert? – eksempelvis den ældres egen bopæl ? så sendes der helt automatisk en alarm til den pårørende. Skulle den ældre være faret vild, så kan den pårørende takket være denne teknologi se hvor den ældre befinder sig, og komme dem til undsætning.

Det er altså en nem og billig måde at passe på de ældre på, som ikke går ud over friheden for hverken den ældre eller de pårørende.